verdenshistorien del 2 - roma brenner

Verdenshistorien del 2 – 28 – 76AD

Verdenshistorien del 2

Det var tydelig at mange var interessert i min versjon av verdenshistorien, så nå har jeg fått blod på tann, evt fart på joggeskoene! Her kommer del 2 av verdenshistorien fra år 0 mot år 2020!

Uke 2 – 4 løpeturer og  år 28 – 76

Første tur – tur retur Verdens Ende 21,1 km

Det var en mye mer innholdsrik periode i verdenshistorien, en på min løpetur til Verdens Ende – selv om tankene mine faktisk gikk mot andre som møtte sin ende, nemlig  Jesus død og oppstandelse mellom år 30 og 33 (de lærde strider litt). År 37 markere ved at Caligula blir keiser i Romerriket (myrdet i år 41), samtidig som den antikke byen Antioch i Hellas blir ødelagt av et jordskjelv (frempek til Pompeii kanskje?).  Romerne invaderer Britannia fra år 43, noe som førte til at Romerne av opptatt noen tiår fremover. Seige briter der altså.

verdenshistorien del 2 - vippefyret på Verdens Ende
Vippefyret på Verdens Ende

Andre tur – tur retur Spar for litt kveldshandling – 7,5km

Årene 50-57 starter med at den tyske byen Køln får bystatus. Maya-riket fullfører San Bartolo-pyramiden og Hero av Alexandria tegnet verdens første dampturbin – mens mange i Norge fortsatt bor i huler! Selv krøp jeg ut av hulen vår for å løpe til Spar, for vi hadde fått tilbud om reker til kveldsmat! Da er det bare å dra på seg sekken, og komme seg ut 🙂

verdenshistorien del 2 - med sekk til butikken
Liten tur til butikken for å kjøpe loff

Tredje tur – Butikktur i motvind med jentene i vogn – 7,5 km

Det blåste kraftig da vi kom med Nordic caben opp fra grusveien fra Holtekjærstranda mot Spar. Blåste det like kraftig forKeiser Ming av Han-dynastiet da han introduserte Kina for Buddhismen i år 58? Sammen med jentene passerte jeg 62 løpte kilometer for i år da vi svingte av mot sentrumsbygget – ganske ulikt arketonisk fremført enn huset til Vettii i Pompeii som ble bygget opp i – ja, nettopp – år 62

verdenshistorien del 2 - kraftig vind med Nordic Cab og jentene
Jentene (4 og 2 år) i Nordic Cab – en vindfull tur!

Fjerde tur – Yassointervaller rundt jordet – 13 km

I perioden 64-76 er det mye elendighet. Ikke ulikt hvordan jeg følte meg på dagens økt, der jeg løp rundt og rundt og rundt jordet der jeg bor. 10 runder ble det til slutt, mens jeg tenkte på  den store bybrannen i Roma i 64, den første jødisk-romerske krigen fra 66-73, at Romerriket hadde ikke mindre enn 4 keisere i løpet av år 69, og at den romerske historikeren Quintus Asconius Pedianus døde i år 76.

Det var årene 28 – 76 kort oppsummert, mon tro hva de neste årene bringer? Og ikke minst, hvor langt kommer vi neste uke? Følg med…!