Hjelm – nødvendighet eller ødeleggende for sveisen?

BIlde fra aftenposten.no
BIlde fra aftenposten.no

Jeg driver med litt useriøs forkning langs veien til og fra jobb om dagen. Spesielt til, da jeg er ute på et tidspunkt der veldig mange andre også er ute og sykler. Til min store forferdelse har de siste dagenes opptelling vist at under 50% av alle de jeg møter bruker hjelm.. Hvorfor???

Jeg ser masse voksne som sykler uten hjelm, foreldre som sykler (en del uten hjelm) mens barnet sitter på sykkelsetet (ofte også uten hjelm!). Jeg møter foreldre som har barn som sykler ved siden av, av og til har disse foreldrene hjelm, men langt fra alltid. Heldigvis har syklende småbarn hjelm på seg. Vi voksne må være gode rollemodeller, og bruke hjelm i trafikken!!!

I femårsperioden 2007-2011 ble 330 personer drept eller hardt skadd etter sykkelulykker. 60 av disse var barn under 15 år.

Værre er det med «ungdommen» som skal enten på ungdomsskolen eller videregående. Her er det nedslående tall, under 25% av alle jeg møter som ser ut som de er i dette alderssegmentet har på seg hjelm. Disse tallene er også støttet av Trygg Trafikk. Noen sykler til og med med hjelmen på styret!

Fins det ingen regler på skolene at elevene skal bruke hjelm? Får man ikke lengre anmerkning for mangelfull hjelmbruk??

Og nei, caps eller lue er IKKE godt nok som beskyttelse.

«Ja men jeg sykler jo bare på gangstien» tenker de sikkert dersom de leser dette. Men selv i gangstien er det hull i veien, samt andre syklister som også er ute. Treffer du et hull og velter spiller det egentlig liten rolle hvor stor fart du har, går hodet først i asfalten kan det få STORE konsekvenser!

Og til dere som sykler med hjelm på styret: Er dere så forbanna redd for «image» eller at håret ikke skal sitte, at dere vil risikere livet for det?

Og vet du forresten hva sykepleiere kaller de som sykler uten hjelm? Organdononer. Tenk på den du!

En ny sykkelhjelm er IKKE dyrt. Du finner akkurat nå en på XXL til skarve 100 kr. Er ikke det en investering verdt å ta? Den kan i ytterste tilfelle redde livet ditt…

Eller som Ålesund Kommune har sagt: Bruk hodet – bruk hjelm!

Bruk hodet - bruk hjelm! Bilde fra Ålesund kommune hjemmeside
Bruk hodet – bruk hjelm! Bilde fra Ålesund kommune hjemmeside