Sliten finisher Bislett 50km 2018

Bislett 50km 2018 – relativt mange runder i kjelleren!

Alle kjenner jo til Bislett stadion, men hva gjør man egentlig på gamle ærverdige vinterstid? Og hvorfor i alle dager løper man 50km innendørs helt frivillig?

Bislett stadion
Utsiden av Bislett Stadion

Siden jeg løp mitt første maraton (42.195m) i 2012, og har siden løpt minst ett maraton i året. Jeg debuterte også på ultramaraton (lengre enn et vanlig maraton, men i miljøet sier vi fra 50km og oppover) nettopp på Bislett i 2015. Da var målet å komme gjennom, denne gangen skulle jeg prestere! Turen gikk innom Olympia Sport for å kjøpe nye sko, valget falt på noen sexy Hoka One One Clifton 4 (memo to self: mer enn én løpetur i nye sko før neste ultra – bør ha løpt inn skoene skikkelig før langtur!!!)

Hoka One One Clifton 4 klare for Bislett 50 km!
Hoka One One Clifton 4 – klare for Bislett 50 km!

Hva er egentlig Bislett 50km 2018?

Bislett 50km er en løpefest, på tross av begrenset variasjon i utsikten, og til tider veldig lite publikum. Det løpes 91,5 (de sier 92) runder á 546 meter. Rundt og rundt og rundt igjen (nevnte jeg hamster i bur?) Det spilles musikk fra en Spotify-liste under hele løpet, og det er speaker som oppildner løperne til å holde tempoet oppe (eller beina i gang da). Ved rundepassering står det en skjerm, der man får sett antall runder du har løpt, tid brukt, plassering osv – veldig kjekt siden det er lett å gå surr i hvor mange runder man har løpt. Faktisk er det klin umulig for meg å regne enkel matte etter noen timer løping – selv 5+3 sliter jeg med da!

Her løpes Bislett 50km 2018
Her løpes Bislett 50km 2018

På langsiden er det satt opp bord, hvor man kan plassere sin egen drikke, gels, energibarer, vaselin, plaster, skift, sko mm. I enden av langsiden har arrangøren drikke og mat, hvor det til enhver tid er cola, vann, sportsdrikke, kaffe, brødskiver, kjeks, sjokolade og banan – så det er null problem å få tilgang til næring underveis!

Langesonen med drikkestasjoner Bislett 50km 2018
Langesonen med drikkestasjoner Bislett 50km 2018

Åssen gikk løpet da?

Så, hvordan gikk det egentlig denne gangen? Jeg vil si relativt bra! Ikke fantastisk, men absolutt innafor!

Klar til start på Bislett 50km 2018
Klar til start på Bislett 50km 2018

Tiden før løpet har vært preget av mye sykdom (på ungene da, jeg har heldigvis vært skånet), så det var minimalt med trening og søvn siste 10 dager før løpet. I tillegg kom det antydning til kramper i ryggen etter 45 minutter, men det fikk jeg løpt av meg. Litt usikker på når i løpet, men jeg kjente at det ene plasteret hadde falt av, så etter 44 runder kom mitt eneste stopp i løpet, da jeg måtte bytte ut mangelfull og høyst nødvendig beskyttelse med en halv boks vaselin!

Utover det klarte jeg å komme meg inn i flytsonen, der rundene bare tikket avgårde, én etter én, jevnt og fint! Målet var å holde rundetiden på ca 3:00-3:05, noe som gir en sluttid på rundt 4:34, og da maratonpassering på rundt 3:51, som tilsvarer det jeg hadde under Oslo maraton 2017. Siden dagsformen ikke var helt på topp måtte jeg slippe meg ned til rundetider rundt 3:10, men det gjorde ingenting. Man føler seg så levende når man gjør dette her!

Runners high

Etter 3 timer kom det en skikkelig «runners high»-følelse, der alt bare stemte. Beina fløy avgårde, hodet var lett og ledig, og alt av smerter og ubehag var som blåst vekk! Rundene virket lettere, maten gled rett ned, og jeg fikk til og med med meg musikken som ble spilt på anlegget! Men hvor lenge var Adam i paradiset?

Det er ikke til å stikke under en stol at mens et maraton begynner etter ca 30km, så starter ikke et skikkelig ultramaraton før etter 42km, og akkurat nå var det langt igjen! Det er når det røyner på at man må ned i kjelleren og kjenne litt ekstra på hva man gjør, og hvorfor man driver med dette – og da kommer det uante krefter! Fra 33 km/ 63 runder gikk tidene opp, og inn måtte det med næringsinntak nesten hver runde, med fokus på kaffe, cola og sjokolade, sammen med brødskiver med egg eller brunost. Nå var det tungt!

Siste innspurt – spurtrunden!

Rett før jeg passerte mitt 10.ende maraton etter 78 runder, satte speaker på Pearl Jam, og da ruller følelsene på, og et par tårer ned kinnet. En kraftanstrengelse som dette er jo en følelsesmessig berg og dalbane. Fra 82 runder og inn fikk jeg nedtelling i antall runder som var igjen, og ved passering 91 runder fikk jeg «nå er det spurtrundet, gi gass»! Den setningen hadde jeg gledet meg enormt til å høre siste timene! Siste runde ble den raskeste, og gikk unna på 2:50! Jeg passerer målstreken, skjener inn til høyre, lener pannen mot betongveggen. Tårene strømmer, jeg hiver etter pusten, skjelver i beina, og er så sykt fornøyd med meg selv! Får en medalje rundt halsen, kjenner jeg er stolt over å ha klart det igjen, og atpåtil perset med 11 minutter!Etter å ha fått igjen pusten går jeg tilbake til startsonen, og får med tid og stunder skiftet til noe tørt. Skoene tør jeg ikke ta av meg, da jeg ikke klarer å bøye meg ned uten at beina streiker. Men mestringsfølelsen overskygger alt!

Fullført Bislett 50km 2018
Fullført Bislett 50km 2018
Sliten finisher Bislett 50km 2018
Sliten finisher Bislett 50km 2018

Tiden etter Bislett 50km

I dagene etter løpet er selv å gå en trapp et hinder av dimensjoner, men utrolig nok har jeg kun 1 liten vannblemme under beina (en skorpe på det blødende såret jeg hadde på brystvorten)! Ryggen er stiv, lårene er som tømmerstokker, men hodet er klart, og lysten til å løpe igjen kommer sakte tilbake.

Bislett 50km, vi sees igjen!

Noen andre som blir med neste gang?!?

En tanke om “Bislett 50km 2018 – relativt mange runder i kjelleren!”

Det er stengt for kommentarer.